Inspiration - Musiken

Finns det något bättre och ballare ljud än trumljudet från en Roland TR-808, synthstråkarna från en Yamaha DX-7 eller ett gitarriff från en Fendergura genom en Marshallstack? 80-talet bjussade stort och det är få årtionden som är så distinkta i produktionen och hur skivorna lät som 80-talet. Hansson & Nilsson Löser Fallet handlar om två rock 'n' rolldetektiver och givetvis har musiken stor betydelse för boken.

Europe

Europe - The Final Countdown

Första svenska hårdrocksbandet som erövrade världen. Än idag används titelspårets klassiska synthriff världen över vid invigningar och nedräkningar. Given skiva för hårdrockande 80-talsälskare. 

Metallica

Metallica - Master of Puppets

Metallicas tredje skiva och den som gjorde att världen på allvar började få upp öron och ögon för denna thrashgigant. En given klassiker med åtta toppspår alla hårdrockare kan och älskar.

Run DMC

Run-D.M.C. - Raising Hell

Det stora genombrottet för hiphoptrion och även en comeback för Aerosmith när ett av världens första samarbeten mellan rap och rock föddes. Full av klassiska låtar.

Ska¨rmavbild 2021-04-26 kl. 14.53.07

Soundtracks

Aldrig, vare sig förr eller senare, har filmmusiken haft sådan betydelse som på 80-talet. Filmerna inspirerades mer och mer av MTV och många filmregissörer fick sin start genom att regissera musikvideor. Nästintill alla filmer kom med ett hett och fett soundtrack med de coolaste artisterna för stunden och många gånger blev vissa låtar så tätt sammankopplade med filmen att det var omöjligt att lyssna på låten utan att tänka på filmen och tvärtom. Kungen av soundtracks var Kenny Loggins som efter en hyfsad karriär på 70-talet fick rejäl comeback på 80-talet med I'm Alright, Footloose, Danger Zone och Nobody's Fool för att nämna några av låtarna.

Samantah Fox

Samantha Fox - Touch Me

Var du kille och tonåring på 80-talet var det nästan utan undantag att du hade en Samantha Foxaffisch på väggen. Lika känd för sina pinupbilder som för sina låtar. Mer kanske. 

Wasp

W.A.S.P. - W.A.S.P.

Bland alla tuffa och onda hårdrocksband som Mötley Crüe och Twisted Sister var inga tuffare och ondare än Wasp. Med ökända låten Animal (Fuck Like A Beast) och liveshower där sångaren Blackie Lawless drack blod ur dödskallar blev Wasp snart bannlysta av föräldrar världen över. Som tonåring älskade man därför Wasp på 80-talet.

Mo¨tley

Mötley Crüe - Shout At The Devil

Bland de första i den nya vågen av hårdrocksband från LA som på gott och ont satte standard för var hårdrock var och lät som på 80-talet. Åtminstone på MTV och radio. I den frodande undergroundscenen lurade Metallica och Slayer i väntan på att ta över. Grabbarna i Mötley söp och knarkade sig flera varv runt världen samtidigt som de släppte hit efter hit.

Madonna

Madonna - True Blue

Förmodligen 80-talets mest ikoniska artist som levde i symbios med MTV och släppte fler coola musikvideor än någon annan och som ständigt likt en mänsklig kameleont ändrade stil och sound. Hela fem av nio låtar på skivan släpptes som singlar och blev jättehits.