Inspiration - Karaktärerna

Hansson och Nilsson är, tro det eller ej, baserade på två livs levande och riktiga kompisar till Christoffer, Johanna Hansson och Mats Nilsson. Inte nog med att de till sätt och utseende har fått ge liv till de fiktiva Hansson och Nilsson, det var också Johanna och Mats som kom med idén att starta en deckarbyrå och lösa fallet.

En varm sommarkväll i juli. Uteserveringen är full med människor som njuter av kvällssolen och värmen. Stämningen är på topp. Bakgrundsmusiken ligger som en mjuk matta under sorlet av klirrande glas, uppspelta samtal och högljudda skratt. Vid ett av borden sitter Johanna, Mats och Christoffer. Samtalet låter med förmodan exakt såhär:

Johanna (J) - Vi måste starta deckarbyrå.

Mats (M) - Verkligen. Vi ska lösa fallet.

J - Det blir så soft. En liten källarlokal där vi har kontoret.

M - Och där vi bor. Det får vara både och.

J - Exakt. Bra. Har vi en bar?

M - Är påven katolik? 

J - Klart vi har en bar. 

M - Fota lite otrogna gubbar. Hitta några försvunna katter. 

J - Kanske några försvunna diamanter. Du vet, när vi är varma i kläderna. 

M - Ryktet sprider sig om hur grymma vi är.

Christoffer (C) - Ska ni säga upp er från era jobb eller ha det som sidobusiness?

J - Vi säger upp oss direkt! 

M - Ja! Vi är deckare på heltid. 

J - Och vi löser fallet.

M - Löser alltid fallet.

J - Skål.

Ska¨rmavbild 2021-04-01 kl. 16.32.25

Christoffer gjorde det alla författare gör. Han lyssnade. Om och om igen under den där sommaren. Sakta började en idé byggas i huvudet på honom. Två deckare. Som löser fallet. På 80-talet. Det måste vara 80-talet. Det var då privatdeckare trivdes som bäst. Plus att musiken var grymmast då. Och kläderna. Och filmerna. Alla älskar 80-talet. Någonting saknades fortfarande. En sista ingrediens. Musiken. Den behövde bli en central punkt i boken. Rock 'n' rolldetektiver! Hansson & Nilsson Löser Fallet föddes.